ЧИ МОЖЕ НАЗИВАТИСЬ ОЦТОМ ЗАМІННИК ОЦТУ?

Недобросовісна конкуренція у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, на етикетках водного розчину оцтової кислоти вже протягом декількох років виявляється територіальними відділеннями АМКУ, зокрема, Дніпропетровським, Запорізьким, Рівненським, Івано-Франківським.

ocet

В Україні натуральний оцет виготовляють відповідно до національного стандарту Державний стандарт України 2450:2006 «Оцти з харчової сировини. Загальні технічні умови».

Оцти з харчової сировини одержують біохімічним методом аеробного окислення оцтовокислими бактеріями харчової спиртовмісної сировини з подальшою пастеризацією, освітленням, фільтрацією, фасуванням.

Згідно з ДСТУ 2450:2006:

Оцет з харчової сировини – водяний розчин оцтової кислоти, одержаний біохімічним методом аеробного окислення оцтово-кислими бактеріями харчової спиртовмісної сировини з подальшою пастеризацією, освітленням, фільтрацією, фасуванням;

Оцет спиртовий – оцет одержаний методом аеробного окислення оцтовокислими бактеріями етилового ректифікованого спирту з харчової сировини;

Оцет спиртовий ароматизований – оцет, одержаний доданням до спиртового оцту екстрактів або настоїв сировини рослинного походження чи прянощів, натуральних харчових запашних речовин чи ідентичних натуральним, свіжих або сухих прянощів чи рослинної сировини, фруктових соків, меду;

Оцет яблучний – оцет, одержаний окисленням оцтовокислими бактеріями яблучних виноматеріалів, зброджених яблучних соків;

Оцет винний – оцет одержаний окисленням оцтовокислими бактеріями виноградних виноматеріалів, зброджених соків, витяжок, пикетів.

Разом з тим, стандартом Мінагрополітики України «Замінники оцту, одержані з оцтової кислоти. Технічні умови. СОУ 15.87-37-411:2006» передбачено право виробників виготовляти замінники оцту шляхом розведення водою харчової оцтової кислоти із застосуванням запашних речовин чи без.

Відповідно до вказаного стандарту, для виготовлення замінників оцту використовують таку сировину:

кислоту оцтову лісохімічну харчову 70% і 80% (есенцію);

кислоту оцтову х.ч. льодову;

запашні речовини: свіжа або сушена рослинна сировина, натуральні екстракти і настої з рослинної сировини, плодоягідні соки, свіжі і сухі прянощі, ароматичні харчові есенції, ефірні масла, синтетичні запашні речовини та інші харчові продукти згідно з чинними нормативними документами та дозволу центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров’я України для використання на даному виробництві;

воду питну.

Таким чином, продукти, виготовлені відповідно до зазначених вище стандартів, мають зовсім різні технології виробництва та склад, тому, відповідно, є різними товарами.

Дніпропетровським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України під час проведення дослідження ринку виробництва та реалізації оцтів та їх замінників було встановлено в минулому році реалізацію в торговельній мережі продукції під назвою «Оцет столовий» виробництва відомої компанії «КАМА» з наступними складовими: вода питна очищена, кислота оцтова харчова синтетична (дані з етикетки).

Зазначений товар був виготовлений відповідно до ТУУ15.8-19358158-002:2007 та одержаний шляхом змішування кислоти оцтової харчової синтетичної з питною водою з подальшою фільтрацією та фасуванням в споживчу тару.

За наданою Дніпропетровському тервідділенню, зокрема, державним підприємством «Укрметртестстаднарт» інформацією, продукція, до складу якої входить синтетична оцтова кислота, може називатися «Кислота оцтова синтетична» або «Оцтова кислота харчова» або «Замінник оцту».

Отже, інформація, що поширена на етикетці продукції компанії «КАМА» у вигляді слова «Оцет», містить неточну інформацію щодо назви та споживчих властивостей даного продукту, адже цей товар не є оцтом з харчової сировини.

За результатом проведеного розслідування Дніпропетровське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України встановило, що дії компанії «КАМА» у вигляді поширення на етикетках продукції інформації «Оцет», в той час як дана продукція не є оцтом з харчової сировини, можуть ввести в оману покупців та є недобросовісною конкуренцією.

Штрафні санкції для компанії «КАМА» склали 68 тис. грн.

Незважаючи на те, що у ході розгляду справи компанія «КАМА» змінила на етикетці продукції назву «Оцет столовий 9%» на назву «Оцтова кислота столова 9%. Водний розчин», однак все одно скористалась правом і оскаржила рішення територіального відділення до господарських судів.

Господарський суд Дніпропетровської області та Дніпропетровський апеляційний господарський суд в квітні та липні цього року відповідно залишили скарги компанії «КАМА» без задоволення.

На минулому тижні рішення попередніх інстанцій були підтримані Вищим господарським судом України.

ВГСУ встановив, що намагання компанії «КАМА» в касаційній скарзі всіляко ототожнити оцет столовий із його замінником, який пропонувався компанією до продажу (під назвою оцту), не знаходять підтвердження ні за змістом оскаржуваних судових рішень, ані за матеріалами справи.

Зокрема, не можна погодитися з доводами скаржника про те, що слово “оцет” нібито “є складовою частиною назви оцтового замінника”: з матеріалів справи вбачається, що оцет і замінник оцту, як би останній не називався, – це різні продукти, і пропонування до реалізації другого з них під назвою першого може ввести споживачів в оману.

До речі, відповідно до проведеного Дніпропетровським обласним тервідділенням АМКУ опитування, 95,6 відсотків опитаних вважають, що інформація у вигляді напису «оцет столовий» або «оцет», в той час як до складу продукції віднесено воду та кислоту оцтову синтетичну харчову, може ввести їх в оману.

 Таким чином, розміщення на етикетках напису «оцет столовий», в той час як продукція не є оцтом з натуральної харчової сировини, буде порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

Не може продукція, яка не є оцтом з харчової сировини, мати назву «Оцет».

Рекомендовані публікації

Додати коментар